top of page
grape.png

Само за ценители – Фестивалът на виното и културното наследство Августиада 2018 отваря врати за седми път в Стара Загора

Advertorial

logo.jpg

За седми пореден път в гр. Стара Загора ще се проведе Фестивал на виното и културното наследство Августиада.  Над 30 български и чужди изби ще се включат в тазгодишното седмо издание.

 

Храни и вина от Италия, био зехтини от Испания и био шоколади  от Швейцария ще поглезят посетителите и с най-изтънчени небца. Партньорите от "МЕТРО Академия" начело с шеф Юри Велев, ще се погрижат виното на фестивала да не остава без подходящите мезета и гурме специалитети. 

Културно-историческият акцент ще бъде "Животът във вилите през римската епоха", по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. Чаталка, с представяне на веществена изложба с експонати.

За трета година Августиада ще избере своя посланик в лицето на Царицата на Августиада.  Пaртньорите на Августиада от "Мол Галерия" обещават чудесен спектакъл, а входът е свободен.

Откриването на изложението на вино и кулинарни продукти в рамките на Фестивала ще се проведе на 13 октомври от 11:30 ч. на сцената пред Регионалния исторически музей - Стара Загора. 

 

На oткритата сцена през деня ще има богата фолклорна програма, в която ще се включат и танцови групи от Ротари клубове от страната, а ресторант “Добро” ще бъде на колела и ще зарадва почитателите на вкусната храна.

Изложението ще бъде отворено за посетители на 13 октомври от 11:00 ч. до 18:00 ч., както и на 14 октомври от 11:00 ч. до 16:30 ч., когато ще бъдат обявени наградените вина на Августиада 2018

Untitled.png
Queen Avgustiada.jpg

В рамките на Фестивала, ще бъдат проведени два майсторски класа:

- На 13 октомври от 15:30 ч. до 16:30 ч.: "Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумация" - професионална дегустация на испански био зехтин, с лектор Радослав Елефтеров, сертифициран сомелиер за зехтини;

- На 14 октомври от 13:00 ч. до 14:00 ч.: "Шоколад и вино - необикновени съчетания на вкусове и усещания",  с лектор Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино и организатор на Августиада

Официални гости ще бъдат създателите и изпълнителния директор на ESCUELA ESPAÑOLA DE CATA, обявено за най-доброто училище за сомелиери в Европа за 2018 г. Те ще дегустират избрани вина от всички участници и ще обявят специална награда, която ще бъде връчена по време на изисканата Гала вечеря в Държавна опера - Стара Загора, предхождана от тържествен концерт от талантливите музиканти на престижната инстритуция. 

Vox poluli, vox dei (Глас народен, глас Божи)  е мотото на Фестивала. И тази година публиката ще избере вината, които ще грабнат Златна, Сребърна и Бронзова Августиада.

Avgustiada_4.jpg

Специално за Августиада ще дойде и шведския хор от град Истад, който ще изненада гостите на Фестивала и на Гала вечерята с изпълнение на български  език. Диригент е старозагорката Виолета Тодорова.

хор.jpg

По време на Фестивала ще бъде организирана и “Улица на занаятите”, на която посетителите ще могат да зкупят различни произведения, сътворени от ръцете на майсторите – занаятчии.

Билетът за Августиада 2018 за един ден е 5 лв., за два дни 8 лв. Билетите могат да бъдат закупени на място от Регионалния исторически музей - Стара Загора
 

Октомври 2017 г.

bottom of page