top of page

Ресторантът с божествената изба

Варна е всепризнатата морска столица на България. По всичко изглежда обаче, че градът има необходимите предпоставки да се превърне и в кулинарна такава. Не са едно и две страхотните места, в които човек може да се отбие както за непретенциозно хапване, така и за по-сериозно гастрономично изживяване.
 
Дори в пъстрото разнообразие от изкусителни кулинарни алтернативи обаче се открояват предложения, на които истинският почитател на уюта, вкусната храна и хубавото вино не би могъл да устои. Едно от тези магнетични варненски предложения със сигурност е младият, но вече популярен ресторант-винарна Di Wine.

 

В името на ресторанта се преплитат две думи, които отлично се съчетават помежду си – “божествено” (divine- на англ.) и “вино” (wine – на англ.).

Разбира се, заигравката в името е търсена нарочно и съвсем естествено насочва към една от най-големите ценности на ресторанта – уникалната  изба с близо 700 различни вина от най-известните винени региони на света, от някои от най-добрите производители и от доказано качествени стари реколти.

Разположен в сърцето на красивия морски град, ресторантът впечатлява с елегантна външност в бароков стил, дължаща се изцяло на даденостите на сградата, в която той се помещава. Построена през 1899 г., тя е част от изключителното архитектурно наследство, оставено ни от Николай Лазаров  – един от най-значимите архитекти на България в нейната следосвобожденска история. Арх. Лазаров е автор или съавтор на редица емблематични сгради в страната, сред които Централния военен клуб в София, двореца Врана, двореца Евксиноград и др. Той създава и няколко впечатляващи частни домове, един от които е именно къщата на ул. „Братя Шкорпил” №2 във Варна.

Къщата е построена за аптекаря Ради Русев и е била използвана основно като частна лечебница. По време на социализма сградата продължава да бъде с медицинско предназначение, но в годините на прехода е изоставена поради липса на средства.
 
„Когато купих къщата през 2004 г., тя беше в пълна разруха. Нужни ми бяха три години за да се снабдя с всички документи за започване на реконструкцията и още толкова време за да извърша необходимите строително-ремонтни работи”, разказва собственикът на Di Wine Красимир Кънев.
 
Самият той е предприемач със сериозен опит в ресторантьорския бизнес, усет към работещите концепции и голяма страст към хубавото вино.

„В Di Wine се опитах да направя нещо, което да притежава класа в приготвянето на храна, поднасянето й и нейното съчетаване с хубаво вино, но в същото време да създава приятно усещане за уют у клиента. Може би видът на ресторанта първоначално леко стряска хората и им навява асоциации за лукс, но със сигурност цените ни не са „луксозни“, особено за истинските почитатели на хубавата храна и качественото вино”, продължава Кънев.

В доказателство на това са не само цените в менюто на ресторанта, но най-вече тези в неговия винен лист. „Надценките ни на виното стигат най-много до 100%, като за по-скъпите вина не си позволяваме повече от 30%. Разбира се, имаме цени от близо 4 000 лв. за бутилка, но това са изключителни вина с висока стойност, които със сигурност няма да намерите никъде другаде в България”, убеден е Красимир Кънев.

В избата на Di Wine определено има истински находки - редки енотечни вина, в това число цяла колекция, принадлежала на бившия комунистически лидер Тодор Живков.
 
Ресторантът предлага и собствено вино под едноименната марка, което се произвежда в изба “Логодаж”.
 
Екипът, който прави нещата да се случват успешно е наистина шампионски и това е още една от отличителните характеристики на Di Wine. Управителят  Любомир Стоянов е човек с доказано име в бранша и енциклопедични познания за виното.

 

Стоянов е победител в конкурса „Най-добър сомелиер на България” за 2007 г. и е печелил три пъти приза „Ресторант на годината“ на списание „Бакхус“ с други варненски ресторанти, които е управлявал.

Майстор-готвач в Di Wine е друг лауреат на национална награда – шеф Петър Йоргов, носител на приза „Готвач на България” за 2009 г. Звездната компания в кухнята допълва очарователната Елеонора Дамянова, избирана за „Сладкар на България” през 2010 г.
 
„Работил съм  дълги години с австрийци и от тях съм усвоил един важен принцип в работата. Той е, че дори да достигнеш някакъв връх, никога не можеш да си позволиш да спреш и да си почиваш. Всяко високо постижение трябва непрекъснато да се затвърждава и надгражда”, споделя своето верую Любомир Стоянов.

Отличната сплав на екипа е неговата голяма гордост и той не пропуска да акцентира върху това: „Обслужването ни в салона за хранене е бързо и с готовност с усмивка на лице да задоволи всяка прищявка на клиентите. Комуникацията с кухнята и екипа от готвачи е перфектна и така постигаме желания от нас краен резултат”. Любомир Стоянов и шеф-готвачът Петър Йоргов са известни и като хора, които имат специално отношение към качествените продукти с местен произход. „При нас могат да бъдат намерени уникални продукти на малки и неизвестни на широката публика производители. Такъв например е естествено отлежалия шестмесечен кашкавал от малка мандра в Родопите, козе сирене от домашно стопанство край Варна, еленски бут от самия град Елена, неповторимото зелено сирене от село Черни Вит”, обяснява разпалено Любомир Стоянов и допълва, че следва същия подход и при избора на нови вина за избата: „Концентрирали сме се върху малките, бутикови изби, дори производители, правещи по една бъчва вино годишно, но с изключително добри качества”.

Кухнята в Di Wine е авторска, но не влиза в определението „гурме”. Тя е по-скоро забележителен резултат на майсторското кулинарно изпълнение на основата на качествен входен хранителен продукт.
 
„Готвачът ни има афинитет към традиционните български продукти и обича да експериментира с тях.
 
Лично аз съм убеден, че бъдещето е в създаването на добри кулинарни специалитети базирани върху автентични български продукти”, категоричен е Любомир Стоянов.

Не е никак изненадващо, че  Di Wine вече разполага със своята “твърда маса” от верни почитатели. Една от най-престижните оценки обаче ресторантът получава от популярния международен туристически сайт  TripAdvisor.com – “Сертификат за високи постижения”, за втора поред година – през 2012 г. и 2013 г. Съгласно правилата на сайта, такава награда се дава на ресторанти и хотели, които са сред първите 10% в световен мащаб по отношение на броя положителни отзиви, получени от посетилите ги клиенти.

На снимката:  Красимир Кънев (собственик на Di Wine) и Любомир Стоянов (управител)

„Това е наистина най-голямото признание за нас и ни мотивира да продължаваме да се развиваме”, казва собственикът Красимир Кънев. В неговите планове влиза разширяването на ресторанта с допълнителни зали на втория етаж от емблематичната сграда на ул. „Братя Шкорпил”, както и създаването на нов обект с концепцията на Di Wine.
 
Виждайки постигнатото до момента, както и качествата и амбициите на екипа, няма как да се усъмним, че новите успехи предстоят и ще бъдат напълно заслужени.

© 2013 "ВиноЗона"

bottom of page