top of page

КАКВО Е ВИНОЗОНА?

Идея, амбиция и стремеж за развитие на винения туризъм в България.
„ВиноЗона” възникна по съвсем естествен начин като превъплъщение на хобито ни в по-целенасочено занимание, с все същата страст и емоция на откривателството.

Пътуванията ни до десетки винарски изби в страната, разговорите с техните собственици и вдъхновените им енолози, богатото и дълголетно историческо наследство, очарованието на българската природа и завладяващата магия на виното ни убедиха, че тук, в България, виненият туризъм има обещаващо бъдеще и заслужава да получи много по-голямо внимание.

Нашата първа стъпка към популяризирането на винения туризъм в България беше съставянето и издаването на тематичния пътеводител „ВИНЕНИ МАРШРУТИ”. В него представихме по нов и, надяваме се, интересен начин тези български изби, които смятаме, че са напълно готови за посрещане на любознателни винени туристи. Първоначалният отзвук от читатели на изданието ни окуражи да продължим напред в амбициите си да разкрием на повече хора чудесните възможности, които предлага винения туризъм, както за разнообразяване на свободното време, така и за придобиването на нови познания в множество направления: география, история, култура, агрономия, и др.

Така пристъпихме към създаването на този сайт, в който ще представяме по-често и повече информация за избите в България, създателите им и тези, които правят виното в тях, ще показваме добрите примери от развити световни енотуристически дестинации, и не на последно място – ще се стремим да подчертаваме достойнствата на българското вино и природа за да спомогнем за превръщането на страната в предпочитана за посещения от чуждестранни винени туристи територия.

И понеже виненият туризъм може да се развива там, където високата винена култура е трайна черта от характера на обществото, ние ще полагаме усилия и да издигнем българската до необходимото равнище. Безспорен факт е, че държавите с висока винена култура са икономически напреднали и добре образовани. Винената култура е признак на цивилизованост и качество на живота, към които всяка уважаща себе си нация е разумно да се стреми.

Очакваме този сайт да се превърне в притегателно място за всички, които се интересуват от вино, пътувания и неустоимата комбинация между двете – виненият туризъм. Силно се надяваме те да намират тук интересна, вдъхновяваща и полезна информация, която да споделят със своите близки и приятели, привличайки ги по този начин към омайната кауза на винените пътешествия.

Защото всяко добро вино е и едно вълнуващо пътешествие.

 

ВСЯКО

ДОБРО ВИНО

Е ВЪЛНУВАЩО ПЪТЕШЕСТВИЕ

 

bottom of page