top of page

Виненият туризъм: Начин на употреба

Въпреки, че на пръв поглед консумацията на вино и пътуването да изглеждат неуместни за съчетаване, виненият туризъм набира все по-голяма световна популярност през последните три-четири десетилетия. Дотогава, макар посещенията на лозя, изби и даже винени панаири да имат хилядолетна история, те не са разглеждани самостоятелно, а в рамките на едно по-общо разбиране за туризма като пътуване за удоволствие.

Едва ли има по-лесен и приятен начин за опознаване на нова дестинация от този, който предоставя виното. В него е „кодирана” всяка по-значима информация за природата и хората, които заедно са го създали. То „разказва” неподправената история на земята,

слънцето и въздуха, които са родили гроздето, както и душевността и традициите на тези, които след това са превърнали плода в божествена напитка.

Всяко пътуване през свободното време е винаги по-забавно и запомнящо се, когато е мотивирано от някаква цел. Посещението на лозарски райони, опознаването на избите и разнообразието на техните вина, както и достойнствата на местните кулинарни специалитети, по чудесен начин може да бъде съчетано с традиционния културно-исторически туризъм. Много често то дори е напълно достатъчно като самостоятелна цел на пътуването.

Есенцията на винения туризъм безспорно е посещението на изби и опитването на техните вина. За да бъде по-полезно преживяването, е добре посетителят да има известна предварителна подготовка – да е минал специализиран курс за винени дегустации, да е прочел книга на лозаро-винарска тематика, или поне да е гледал някой от емблематичните филми в жанра като „Добра година” [A Good Year] или „Отбивки” [Sideways]. И докато към пожелателните условия могат да бъдат добавени още няколко, то задължителните са само две – човек трябва да харесва виното и да изпитва любопитство към опознаването на нови места и хора. Всичко друго със сигурност може да бъде наваксано в движение.

Важно е да се отбележи, че виненият туризъм не бива да се бърка с алкохолния. Дегустациите на вино са предизвикателство и наслада за сетивата, а не изпитание за издържливостта на организма. Опитването на разнообразни вина се прави с цел преценка на техните качества и съвсем не изисква поглъщането на големи количества. Затова и винените ценители няма как да бъдат определяни като хора със страст към алкохола. Напротив, на тях е присъщ афинитетът към хубавата храна, приятните емоции и стойностните неща в живота.  
 
Ако трябва да се напише кратка и лесна рецепта за „употребата” на винения туризъм, то тя задължително трябва да включва откривателски дух, любознателност и отлично настроение.
 
На добър час, винени туристи!
 
© 2013 "ВиноЗона"

 

bottom of page